Proč tolik studentů nezvládá přijímací zkoušky na vysokou školu?

30.05.2014 16:14

Mnoho studentů se mylně domnívá, že k úspěšnému zvládnutí přijímacích zkoušek na požadovanou vysokou školu postačí látka, která se probírá na střední škole či na gymnáziu a vyzkoušení si několik verzí přijímacích zkoušek z minulých let. Bohužel uvedené je jedním z největších omylů, jehož důsledkem je nedostatečná příprava na přijímací zkoušky, což i značně ovlivňuje finální neúspěšný výsledek u ostrých přijímacích zkoušek. V současné době obsahově přijímací zkoušky zpravidla ne zcela odpovídají klasickému obsahu studia na střední škole ba i dokonce na gymnáziu, jehož absolvování se mnohdy mylně považuje za zcela dostačující k úspěšnému zvládnutí přijímacích zkoušek, avšak tomu tak není a mnoho studentů gymnázia má pak zbytečné potíže dostat se na požadovanou vysokou školu. Obsahově jsou přijímací zkoušky na vysokou školu zaměřeny zpravidla na testování logického, analytického, verbálního, kritického a jiného myšlení, neboli obecně jsou zaměřeny na hodnocení studijních předpokladů zájemce o studium na vysoké škole. Mnohým studentům právě tyto oblasti přijímacích zkoušek dělají velké problémy, jelikož se jedná o naprosto jiný typ úloh a uvažování, než na které jsou zvyklí a to činí přijímací zkoušky tak obtížnými. Nicméně i tato forma myšlení se dá naučit, osvojit a úspěšně aplikovat u ostrých přijímacích zkoušek. Stačí se to jen správně naučit.

Je však potřeba zvolit správný způsob přípravy. Mnoho studentů se mylně domnívá, že je absolvování přípravného kurzu zbytečné, že metody řešení úloh pochopí sami, samostudiem. To je opět dalším velkým omylem, kterého se studenti dopouští, protože pokud se student sám nesprávně naučí metodu řešení daných úloh zaměřených na studijní předpoklady pro studium, bude je pak nesprávně aplikovat u ostrých přijímacích zkoušek a jeho řešení tak bude nesprávné a zbytečně tak nebude přijat na vysokou školu. Kdežto podrobný, srozumitelný a odborný výklad postupu řešení poskytnutý specialistou s dlouholetou zkušeností s přijímacími zkouškami, dokáže studenta naučit jak správně uvažovat a aplikovat metody postupu řešení úloh u přijímacích zkoušek, což následně student bude správně aplikovat u ostrých přijímacích zkoušek a bude přijat na požadovanou vysokou školu. Z uvedeného se proto dá považovat přípravu na přijímací zkoušky na vysokou školu prostřednictvím přípravného kurzu jako klíčový a rozhodující faktor, pro úspěšné zvládnutí přijímacích zkoušek na požadovanou vysokou školu. Nicméně dalším problémem je volba správného přípravného kurzu, který skutečně poskytne kvalitní výuku, která je pro úspěšné zvládnutí přijímacích zkoušek klíčová.

V současné době je nabídka přípravných kurzů velice rozmanitá, avšak kvalita přípravných kurzů není vždy stejná a může být značně odlišná. Z hlediska vysokého standardu kvality můžeme doporučit přípravné kurzy na www.jaknavysokou.cz (aktuální přípravné kurzy naleznete na tomto odkazu: www.jaknavysokou.cz). Jedná se o přípravné kurzy s vysoce kvalitními a kvalifikovanými odborníky s bohatými zkušenostmi s přijímacími zkouškami na vysoké školy.  Významný faktor jejich kvality spočívá ve skutečnosti, že dané přípravné kurzy jaknavysokou.cz mají omezenou kapacitu právě v zájmu zachování vysokého standardu kvality a omezeného počtu skutečných odborníků na přijímací zkoušky. Proto je jejich kapacita brzy zaplněna a je vhodné řešit přihlášení s dostatečným předstihem, jelikož vykazují významně vyšší úspěšnost přijetí na vysokou školu, což je i podpořeno garancí vrácení peněž v případě nepřijetí na vysokou školu. Mnoho studentů pak často litují, že se do přípravných kurzů od jaknavysokou.cz nedostali, protože se přihlásili opožděně a kapacita kurzů byla již zaplněná.  Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že absolvování uvedených přípravných kurzů má tak výborné výsledky, že se jejich absolventi na požadovanou vysokou školu zpravidla dostanou.

Užitečné odkazy: www.jaknavysokou.cz - přípravné kurzy na VŠ